ΠΡΟΦΙΛ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Aτόμων με Νοητική Υστέρηση η «ΜΕΡΙΜΝΑ», ιδρύθηκε το 1969 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδρεύει στην Πάτρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιφανείας 4.000 τμ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ., του οποίου τα 4 μέλη προέρχονται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ» ΜΕΡΙΜΝΑ και τα 3 μέλη ορίζονται από το Δήμο Πατρέων. Επισημαίνεται, ότι τα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.

 

Το Κέντρο εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μέσα από διάφορα προγράμματα που υλοποιεί. Οι ωφελούμενοι του Κέντρου συμμετέχοντας σε τμήματα υποστήριξης, επαγγελματικής και προεπαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνουν υπηρεσίες αξιολόγησης και διάγνωσης, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ενώ παρέχεται και υποστήριξη – συμβουλευτική στους φροντιστές τους. Ενδεικτικά, λειτουργούν Εργαστήρια Βιβλιοδεσίας, Διακοσμητικής, Κηπουρικής, Σαπουνιού, Αγγειοπλαστικής, Κατασκευών, Γενικής χειροτεχνίας, Ξυλουργικού, Πληροφορικής ενώ λειτουργεί και Μουσικό Εργαστήρι. Περαιτέρω δε, παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας, ατομικής εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας σε άτομα χρήζοντα εξειδικευμένων υπηρεσιών.

 

Οι ανωτέρω υπηρεσίες του Κέντρου λειτουργούν σε πρωινή ή/και απογευματινή βάρδια και εντάσσονται είτε στα 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες δυναμικότητας 50 ατόμων που λειτουργεί η ΜΕΡΙΜΝΑ, είτε στο Κέντρο Διημέρευσης δυναμικότητας 103 ατόμων.

 

Επίσης, στο Κέντρο μας λειτουργεί Ξενώνας (Οικοτροφείο) από Δευτέρα έως Παρασκευή μεσημέρι, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων, από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας σε 5μερη βάση και για όλο το 24ωρο. Στον Ξενώνα εκτός των κύριων παροχών (ύπνος, σίτιση και υγιεινή), παρέχονται και απογευματινά ψυχαγωγικά – εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως: αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευές-χειροτεχνίες, βραδινές έξοδοι, προβολή ταινιών βίντεο, εκδρομές κ.λπ.

 

Το ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ διαθέτει οργανωμένη Οικονομική -Υπηρεσία, πλήρως μηχανογραφημένη και τηρεί Γ΄ κατηγορίας βιβλία. Οι δε Ισολογισμοί και οι ετήσιοι προϋπολογισμοί εγκρίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του προκύπτει από τα προγράμματα που υλοποιεί (βλ. Κέντρο Διημέρευσης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) σε ποσοστό 80%, μικρό μέρος από νοσήλια του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και τακτική επιχορήγηση (10% – 15% του ετήσιου προϋπολογισμού) και χορηγίες σε είδος και σε χρήμα (5%).

 

Το Κέντρο διαθέτει 5 ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα (4 λεωφορεία σχολικού τύπου και 1 ΙΧ) τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των εκπαιδευομένων από και προς το Κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Το προσωπικό του Κέντρου σήμερα ανέρχεται σε 60 άτομα, αριθμός ο οποίος κυμαίνεται ωστόσο ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευομένων, ο οποίος σημειωτέον για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο ανέρχεται σε 150 άτομα.

 

Τέλος, το Κέντρο αποτελεί μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες EASPD (www.easpd.eu) που αριθμεί 12.000 μέλη ενώ έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω της ανέγερσης νέου κτιρίου 1.000 τμ που θα στεγάσει 1 Κέντρο Διημέρευσης δυναμικότητας 47 ατόμων και 2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 14 ατόμων. Κλείνοντας, το Κέντρο έχει πιστοποιηθεί από την TUV AUSTRIA Hellas, τον Ιούνιο 2017, με πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2015.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Γεννήθηκε στην Ορεινή Ηλεία στις 2 Μαΐου 1962 και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Επί έξι έτη έως και σήμερα διατελεί Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παίδων Χρηζόντων Μέριμνας, έχοντας βιώσει προσωπικά το πρόβλημα καθώς είναι μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες.

Διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου ΜΕΡΙΜΝΑ και σήμερα αποτελεί μέλος του.

Επί δεκαπέντε χρόνια ασχολείται ενεργά στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ανέλαβε Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της και συνεχίζοντας τον αγώνα και το έργο των προηγούμενων Προέδρων Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Όραμα, προσδοκίες και στόχος της, η ανακούφιση των οικογενειών των ατόμων με Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, να μπορεί η ΜΕΡΙΜΝΑ να εκπαιδεύει άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και ευρύτερου φάσματος ειδικών αναγκών, για τα οποία μετά τη φοίτησή τους στα ειδικά σχολεία, το μοναδικό καταφύγιο για συνέχιση της κοινωνικής ζωής τους να παραμένει η ΜΕΡΙΜΝΑ καθώς και τα παιδιά – άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες να μην «καταδικάζονται» να παραμείνουν έγκλειστα στο σπίτι τους.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο Γεώργιος Κασοκεράκης του Χαραλάμπους και της Ουρανίας, γεννήθηκε στις 01/05/1969 στη Πάτρα, είναι κάτοικος Πατρών και έγγαμος με τη μεταφράστρια Τατιανή Τάντση.

Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ματσεράτα Ιταλίας, αφού παρουσίασε ερευνητική εργασία για τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μάθημα των Συνθηκών και Διεθνής Πολιτική.

Εργάζεται ως Δικηγόρος στην Πάτρα διορισμένος στο Εφετείο, εγγεγραμμένος ως ασκούμενος από το καλοκαίρι του 1999 και μετέπειτα ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο από Δεκέμβριο του 2002 στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών με Αριθμό Μητρώου ΑΜ 1144, ασκώντας μάχιμη δικηγορία σε όλους τους θεματικούς τομείς Δικαίου. Τυγχάνει παράλληλα επί σειρά ετών Νομικός Σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου – Παιδιών με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», του Φιλανθρωπικού Σωματείου Μέριμνας Προστασίας Καθυστερημένου Παιδιού, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παίδων Φοιτούντων ή Φοιτησάντων στο Θ.Π.Κ. Μέριμνα Πατρών, στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αχαΐας «Ο Αιμοδότης» και στο Σύλλογο Πρόληψης και Βοήθειας Ατόμων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) Πάτρα ’82.

Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. Θ.Π.Κ. Μέριμνα Πατρών, πρώην Πρόεδρος και νυν Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου Μέριμνας Προστασίας Καθυστερημένου Παιδιού και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αχαΐας «Ο Αιμοδότης». Παράλληλα μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Ασθενών στο Χώρο της Υγείας.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μετέπειτα Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ελλήνων Σπουδαστών Περούτζια Ιταλίας «Γρηγόριος Λαμπράκης», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας Ο.Ε.Φ.Σ.Ι., ενεργή συμμετοχή στα κοινά του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών με τρεις συνεχόμενες φορές συμμετοχή προς εκλογή στις αρχαιρεσίας ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου του.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ο Θεοφάνης Γ. Μαγιώνος γεννήθηκε στις 07/10/1960. Είναι κάτοικος Ρίου Πατρών, παντρεμένος από το 1990 με την Ελένη Ανδρικοπούλου, Νηπιαγωγό-Συγγραφέα με την οποία έχει αποκτήσει 2 γιους.

Κατά τα έτη 1978-1982 φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών, απ’ όπου και πήρε το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών. Από το 1985 έως το 1987 φοίτησε στο Τμήμα Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι Πατρών.

Από το 1985 έως το 1987 εργάστηκε ως Διοικητικός Υπάλληλος στην Πολυεθνική Εταιρεία Τροφίμων NESTLE στο Ρίο Πατρών. Από το 1987 έως το 1999 διετέλεσε Διευθυντικό Στέλεχος (Manager) στην UNILEVER HELLAS A.E.B.E./ALGIDA στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών. Από το 1999 έως το 2002 διετέλεσε Διευθυντικό Στέλεχος (Manager) στην FOODINVEST HELLAS στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών. Από 01/04/02 έως 06/07/2008 εργάστηκε ως Σύμβουλος επιχειρήσεων – Οικονομικός Σύμβουλος σε Ασφαλιστική Εταιρεία (Interamerican). Από 07/07/2008 – 06/01/2009 εργάστηκε στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) ως ΠΕ Διοικητικού–Οικονομικού και από 03/12/2012 μέχρι σήμερα ως ΠΕ Διοικητικού–Οικονομικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Διεύθυνση Οικονομικού.

Διετέλεσε:

Κοινοτικός Σύμβουλος Κοινότητας Ρίου Αχαΐας τα έτη 1986-1990, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ρίου τα έτη 1999-2010, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας στο Δήμο Ρίου τα έτη 2000-26/10/2005, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρίου από το Νοέμβριο του 2005 έως το Δεκέμβριο του 2006, Αντιπρόσωπος του Δήμου Ρίου στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αχαΐας τα έτη 1999-2010, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Αθλητικού Συλλόγου «ΑΕΤΟΣ» τα έτη 1997-2001, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου Ρίου τα έτη 1997-2002, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Ρίου τα έτη 1998-2000 και 2003-2005, Ειδικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Αχαΐας τα έτη 2001-2002, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Σχολείου Πάτρας τα έτη 2003-2009, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ρίου τα έτη 2004-2006, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας τα έτη 2004-Μάιος 2010, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Θ.Π.Κ. Μέριμνα (ταμίας) από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Δεκέμβριο του 2011, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας από τον Ιανουάριο του 2014 έως και σήμερα και τέλος Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θ.Π.Κ. Μέριμνα (ταμίας) από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.

ΜΕΛΟΣ

 

Γεννήθηκε στη Πάτρα το 1960 παντρεμένη με τον Αγγελακόπουλο Γρηγόρη και μητέρα μίας κόρης. Από το 1983 δουλεύει στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας”.

Στέλεχος του Π.Α.ΜΕ, δραστηριοποιείτε συνδικαλιστικά στο χώρο του νοσοκομείου και διετέλεσε πρόεδρος και Γ. Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ του σωματείου.

Δραστηριοποιείτε στο γυναικείο κίνημα, διετέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος του συλλόγου “Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας” – μέλος της Ο.Γ.Ε.

Επί σειρά ετών συμμετέχει στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το Κ.Κ.Ε. στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και σαν υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του Κ.Κ.Ε. στις βουλευτικές εκλογές 2015.

ΤΑΜΙΑΣ

 

Γεννήθηκε στις 4/8/1954. Εργάστηκε από την ηλικία των 12 ετών ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, λογιστής, έμπορος και τέλος ως ταχυδρόμος. Αποφοίτησε από το 7τάξιο Εσπερινό Γυμνάσιο (1973) και κατόπιν από την ΚΑΤΕΕ Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (1976). Παρακολούθησε στην ΑΣΟΕΕ το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων μέχρι το 3ο έτος σπουδών (1978 – 1981), όπου και σταμάτησε λόγω εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Από το 2010 είναι συνταξιούχος ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Έχοντας παιδί με νοητική αναπηρία και θεωρώντας τον εαυτό του ως ‘’αιρετικό’’, ασχολείται με τα κενά του κοινωνικού κράτους συμμετέχοντας στα του αναπηρικού κινήματος.

Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Ιδρύματος ΜΕΡΙΜΝΑ. Από τον 12/2008 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Φιλ/κού Σωματείου «Οι Φίλοι του Μέριμνα».

Κατά τα έτη 2009-2012 ήταν, και σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Ιδρύματος ΜΕΡΙΜΝΑ για την τριετία 2015-2017. Από τον Μάιο του 2011 και μέχρι τον Μάιο του 2019 είμαι μέλος του Γεν. Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α

ΜΕΛΟΣ

 

Γεννημένη στο Αγρίνιο στις 11/07/1972, έγγαμη και μητέρα δυο παιδιών. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λυκείο Αγρινίου (1990), έπειτα από τη Σχολή Βρεφοκόμων Παιδοκόμων Αθηνών (1994) και την ίδια χρονιά από τη Σχολή Βελουδάκη (Σχέδιο Μόδας). Εργάστηκε μεταξύ των ετών 1992-1994 ως παιδοκόμος σε Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Ψυχικό Αθηνών, μεταξύ των ετών 1995-2000 ως Ιδιοκτήτρια Εμπορικού καταστήματος Ρούχων στην Πάτρα.

Από το 2000 έως το 2006 ήταν Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.

Από το 2006 έως το 2015 ήταν Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων «ΖΩΗ» της Μονάδας Σπαστικών Παιδιών Πάτρας, και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Από το 2015 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ» Πατρών.

ΜΕΛΟΣ

 

Ο Παναγιώτης Σουλελές γεννήθηκε στις 19/08/1965 και είναι κάτοικος Πατρών.

Φοίτησε κατά τα έτη 1984-1988 στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και αποφοίτησε με πτυχίο Νοσηλευτικής. Από το 1999 έως το 2000 ειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Κυκλοφορία Καρδιάς και τεχνικές υποστήριξής της (Perfusionist).

Εργάστηκε στην Καρδιολογική Υπομονάδα Γ.Κ.Ν. Αθηνών μεταξύ 10/1988-11/1990, στην Ορθοπεδική Κλινική Γ.Κ.Ν. Αθηνών μεταξύ 05/1991-08/1992, στην Νευροχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. Πατρών μεταξύ 08/1992-10/1999, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας Π.Γ.Ν. Πατρών 09/2000-12/2003 και από 01/2004 έως και σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Εξωσωματικής Κυκλοφορίας και Υποστήριξης Καρδιάς.

Μεταξύ των ετών 1995-1999 διετέλεσε Κλινικός Συντονιστής στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ATLS. Από το 1996 έως το 2000 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Αχαΐας Ε.Σ.Ν.Ε. (Εθνικός Σύνδεσμος Διπλωματούχων Νοσηλευτών Ελλάδος). Το 1998 διετέλεσε Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1ⁿ Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα. Τα έτη 2006-2008 ήταν Μέλος του Δ.Σ. του περιφερειακού τμήματος Αχαΐας ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του Ε.Σ.Υ.). Από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι Μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Π.Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ και από 19/02/2015 ως Αντιπρόεδρος αυτού του σωματείου.

Αναπληρωματικά Μέλη Δ.Σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΥΠΕΡΑ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΥΛΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΙΟΥΡΑΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΚΑΛΟΓΛΟΥ, ΒΕΝΕΔΙΚΤΗ ΛΙΩΛΗ.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Το Θ.Π.Κ. «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» είναι στελεχωμένο με επιστημονικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (47 εργαζόμενοι συνολικά).

ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

«Η ΜΕΡΙΜΝΑ» διαθέτει Διευθυντή, κάτοχο πτυχίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής είναι επιφορτισμένος με τις Δημόσιες Σχέσεις του Κέντρου ενώ είναι αρμόδιος για την επικοινωνία με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, για την επίλυση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

 

Συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με ρόλο εισηγητικό, παρέχοντας διευκρινίσεις για κάθε θέμα αρμοδιότητάς του και εκτελεστικό των αποφάσεων του Δ.Σ. Αποτελεί δε τον συνδετικό κρίκο του Διοικητικού Συμβουλίου με τα υπόλοιπα τμήματα της Μέριμνας, συντονίζοντας τις εργασίες τους για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των εργασιών.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

 

«Η ΜΕΡΙΜΝΑ» διαθέτει άρτια οργανωμένη Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία με οργανωμένο λογιστήριο. Το Κέντρο τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας και διαθέτει πλήρη μηχανογράφηση των λειτουργιών της που υποστηρίζεται από τα προγράμματα Business Λογιστική και Μισθοδοσία της εταιρίας EPSILON NET.

Οι οικονομικές καταστάσεις του Κέντρου υποβάλλονται και εγκρίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τελούν στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

 

Τη Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία στελεχώνουν 4 άτομα, κάτοχοι πτυχίου Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ σε αυτήν ανήκουν οργανογραμματικά και οι ρόλοι βοηθητικού προσωπικού όπως το προσωπικό καθαριότητας, οι οδηγοί, οι συνοδοί και ο τεχνίτης πολλαπλών ειδικοτήτων.

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

 

Το επιστημονικό προσωπικό της Ψυχοπαιδαγωγικής Υπηρεσίας, που απαρτίζει το Κέντρο είναι το εξής:

Παιδοψυχίατρος, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί.

Στο Κέντρο λειτουργούν ακόμα η Διοικητική υπηρεσία και η Κοινωνική υπηρεσία.

Το Κέντρο διαθέτει ειδικότητα Ψυχιάτρου / Παιδοψυχιάτρου με βασικό καθήκον την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των ωφελουμένων. Συνεργάζεται με την οικογένεια και με τον θεράποντα ιατρό του κάθε ωφελούμενου για τη ρύθμιση της ανάλογης φαρμακευτικής αγωγής. Ενημερώνεται δε σε τακτική βάση σχετικά με την ψυχιατρική παρακολούθηση του ωφελούμενου.

 

Ο Ψυχίατρος / Παιδοψυχίατρος μετέχει στην Επιστημονική Ομάδα και οργανώνει την Συμβουλευτική Γονέων ( Σχολή Γονέων) και μετέχει σ’ αυτήν ενώ εισηγείται την εισαγωγή ή την απόρριψη ατόμων στο Κέντρο αιτιολογημένα. Τέλος, εκτελεί ατομικές συνεδρίες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο με ωφελουμένους της ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

Το Κέντρο μας διαθέτει Ψυχολόγους που αποτελούν μέλη της Ψυχοπαιδαγωγικής Υπηρεσίας με καθήκοντα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διερεύνηση κάθε αίτησης ένταξης στο Κέντρο μας, συμμετέχοντας στην συνέντευξη με την οικογένεια και τους φροντιστές των ΑμεΑ που προσέρχονται.

 

Μεριμνά για την ψυχολογική υποστήριξη των ωφελουμένων και των οικογενειών τους, τηλεφωνικά ή επιτόπια όπου απαιτείται και εποπτεύει τις δραστηριότητες που προσφέρει το Κέντρο, με σκοπό την αξιολόγηση, σε συνεργασία με το προσωπικό, των δυνατοτήτων και των αναγκών των ωφελουμένων.

 

Ενημερώνεται από το προσωπικό, για την εξέλιξη των παιδιών ή για ενδεχόμενα προβλήματα.

 

Συνεργάζεται για την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων και μεθόδων με σκοπό την επίλυσή τους και συμβουλεύει για βελτίωση της συμπεριφοράς των εκπαιδευτών προς τους ωφελούμενους, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η ΜΕΡΙΜΝΑ διαθέτει 3 κοινωνικούς λειτουργούς τόσο σε πρωινή όσο και σε απογευματινή βάρδια. Έργο του κοινωνικού λειτουργού είναι η λήψη κοινωνικού ιστορικού του κάθε ωφελουμένου που βρίσκεται στην δομή από γονείς ή φροντιστές τους αλλά και η επικοινωνία με τους γονείς και τους δικαστικούς συμπαραστάτες με στόχο την ενημέρωσή του για κάθε συμβάν.

 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΜΕΡΙΜΝΑ συνεργάζονται με διαφόρους φορείς για θέματα που αφορούν τους ωφελουμένους του Κέντρου (Πρόνοια, ΟΑΕΔ, νοσοκομεία, κλπ) για διευθετήσεις θεμάτων που έχουν να κάνουν με τους ωφελούμενους του Κέντρου. Φροντίζουν για την συνοδεία τους σε εξόδους και εκδρομές και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Στην ειδική παιδαγώγηση παρέχεται εκπαίδευση η οποία σχεδιάζεται με άξονα τις δυνατότητες του εκάστοτε εκπαιδευόμενου. Η συνήθης διαδικασία είναι η εκπόνηση εκπαιδευτικών στόχων μέσα από την καταγραφή και αξιοποίηση όλων των περιοχών λειτουργικών ικανοτήτων του κάθε μαθητή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί στην κατάκτηση της όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητης διαβίωσης και στην ένταξη του στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Κύρια εργασία του Ειδικού Παιδαγωγού είναι η δημιουργική απασχόληση του κάθε εκπαιδευόμενου και η αντιμετώπισή του ως ενεργό συμμέτοχο στη διαδικασία της μάθησης. Είναι σε θέση να εξακριβώνει τους αιτιολογικούς παράγοντες των συμπεριφορών που εμποδίζουν την παροχή πρόσβασης στη μάθηση, έτσι ώστε να αναπτύσσει παρέμβαση που θα είναι εμφανής   στην αιτιολογία της συμπεριφοράς. Πρώτιστος στόχος του Παιδαγωγού είναι η ανάπτυξη λειτουργικών ικανοτήτων του εκπαιδευόμενου καθώς επίσης και η απόκτηση κατάλληλων τρόπων να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να λύνει προβλήματα και να αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις.

 

Στα προγράμματα της Ειδικής Διαπαιδαγώγησης επεξεργάζονται οι τομείς:

  • Αυτοεξυπηρέτησης – Αυτοπροσδιορισμός – Ατομική Καθαριότητα
  • Ανάπτυξη Επικοινωνίας
  • Δημιουργική Απασχόληση
  • Κοινωνικοποίηση
  • Γνωστικό και Μαθησιακό Επίπεδο

 

Κατά τις περιόδους προετοιμασίας των Bazaar, ο Ειδικός Παιδαγωγός δημιουργεί μια “Ομάδα Παραγωγής’’ , η οποία απαρτίζεται από παιδιά τα οποία εκτελούν απλές εργασίες συντελώντας έτσι στη δημιουργία κατασκευών οι οποίες εκτίθενται προς πώληση.

Σκοπός του Εργοθεραπευτή είναι να αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου, να εξελίξει δεξιότητες και να παρεμποδίσει την απώλειά τους, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να είναι αυτόνομο και να μπορεί να πάρει μέρος σε ασχολίες σημαντικές για εκείνον.

Σκοπός του Λογοθεραπευτή είναι η πρόληψη, διάγνωση, καταπολέμηση διαταραχών του λόγου. Γλωσσική ανάπτυξη ή ακόμα και διορθωτική παρέμβαση, καθώς και αποκατάσταση αντιληπτικών, φωνολογικών, λεξικολογικών, εκφραστικών και άλλων διαταραχών του ατόμου το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στην φωνή ή το λόγο.