ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κατασκευάζουν διακοσμητικά αντικείμενα από πηλό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθείται η επαγγελματική διαδικασία παραγωγής ξεκινώντας από την πρώτη ύλη (πηλός) και ακολουθώντας τη μορφοποίησή του είτε με τα χέρια (πλαστικά) είτε με καλούπια, το ψήσιμο, τη διακόσμηση, κτλ.

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι ασχολούνται με:

  • Κηποτεχνία και συντήρηση προαύλιων χώρων.
  • Παραγωγή σπορόφυτων π.χ. καλλιέργεια ανθοφόρων φυτών.
  • Καλλιέργεια χειμερινού και εαρινού λαχανόκηπου.
  • Δενδρώδεις καλλιέργειες π.χ. ρόδι, βερύκοκκο, δαμάσκηνο που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή γλυκών κουταλιού που παρασκευάζονται στο κέντρο μας.
  • Καθαριότητα περιβάλλοντος χώρου.

 

Γενικές κατασκευές με βάση αποξηραμένα άνθη και καρπούς.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι μαθαίνουν τη διαδικασία αναπαραγωγής αντιτύπων κειμένου, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής του εντύπου (προεκτύπωση, εκτύπωση, βιβλιοδεσία). Μαθαίνουν επίσης τον χειρισμό μηχανών: θερμοκόλληση, σπιράλ, πλαστικοποίηση.

 

Οι καταρτιζόμενοι, έχοντας εκπαιδευτεί στο εν λόγω πρόγραμμα, μπορούν να ανταποκριθούν σε μία ευρεία γκάμα εργασιών, ως βοηθοί στο ράψιμο βιβλίου, καθώς και στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (κείμενο, σχέδιο, εκτύπωση, αναπαραγωγή).

 

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κατασκευάζουν: τετράδια, σπιράλ, ημερολόγια, κάρτες (χριστουγενιάτικες, πασχαλινές, κτλ), αφίσες.

 

Το εργαστήριο αναλαμβάνει κατόπιν παραγγελίας προσκλήσεις γάμων & βαφτίσεων καθώς και επαγγελματικές κάρτες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κατασκευάζουν και να δημιουργούν χρηστικά, αλλά και διακοσμητικά σαπούνια με βάση τη γλυκερίνη.

 

Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, υποαλλεργικών esans αρωμάτων και ελαίων, δημιουργούν σχέδια και συνθέσεις που εντυπωσιάζουν.

 

Με κύριο άξονα την φαντασία και την δημιουργικότητα, καθώς και με την βοήθεια διαφορετικών τεχνικών, οι εκπαιδευόμενοι ασχολούνται και με την γλυπτική του σαπουνιού.

 

Το εργαστήριο έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει κατόπιν παραγγελίας μπομπονιέρες βαπτίσεων, αλλά και ευχαριστήριες συνθέσεις με βάση το σαπούνι.

ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν κέντημα σε καμβά και σε μηχανή πλεξίματος, πλέξιμο, κατασκευές από ύφασμα π.χ. διακοσμητικές πάντες και τσάντες, χειροποίητες κατασκευές χρησιμοποιώντας την τεχνική του papier-mache καθώς και άλλες τεχνικές.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κατασκευάζουν διακοσμητικά στοιχεία χρηστικά και μη,  χρησιμοποιώντας κυρίως φυσικά  ανακυκλώσιμα υλικά.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ- ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Tο εργαστήριο κατασκευών αποσκοπεί στην ενίσχυση της δεξιοτεχνίας των εκπαιδευομένων, την καλλιέργεια και την προτροπή της δημιουργικής τους έκφρασης μέσω της τέχνης. Μέσω του εργαστηρίου, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να προσδιορίζουν και να χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά, όπως χρώματα, βαμβάκι, ξύλο, πέτρα, πηλό.

 

Επιπλέον, στόχος είναι η σύνθεση και ο συνδυασμός των υλικών από τους εκπαιδευόμενους, ακολουθώντας κάποια στάδια, με σκοπό την ολοκλήρωση και κατασκευή αντικειμένων. Η προαναφερθείσα διαδικασία στηρίζεται στην διακοσμητική εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία κάθε κατασκευή δύναται να ικανοποιήσει τους σκοπούς μιας έκθεσης.

ΗΜΙΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Το Τμήμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) και για μιάμιση ώρα ημερησίως. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με ομάδες, σε συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων στα οποία συμμετέχoυν οι ωφελούμενοι και για ορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό την καλλιέργεια και απόκτηση δεξιοτήτων ζωής που είναι απαραίτητες για τη ζωή σε ένα σπίτι, την ενεργό συμμετοχή τους στην εκμάθηση των δεξιοτήτων ζωής.

 

Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση των μαθημάτων να βελτιωθούν οι δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και καθημερινής διαβίωσης στο σπίτι (στο βαθμό που είναι εφικτό για κάθε ωφελούμενο).

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ