Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Aτόμων με Νοητική Υστέρηση η «ΜΕΡΙΜΝΑ» ,ιδρύθηκε το 1969, αποτελώντας έναν από τους πρώτους εκπαιδευτικούς χώρους στην Ελλάδα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδρεύει στην Πάτρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιφανείας 4.000 τμ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ., του οποίου τα 4 μέλη προέρχονται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ» ΜΕΡΙΜΝΑ και τα 3 μέλη ορίζονται από το Δήμο Πατρέων. Επισημαίνεται, ότι τα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.
Το Κέντρο διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια τύπου ΙΙ ενώ με την τροποποίηση του Οργανισμού το 2013, δύναται να εκπαιδεύει άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (πλέον της διανοητικής αναπηρίας).
Το Κέντρο εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μέσα από διάφορα προγράμματα που υλοποιεί.
Οι ωφελούμενοι του Κέντρου συμμετέχοντας σε τμήματα υποστήριξης, επαγγελματικής και προεπαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνουν υπηρεσίες αξιολόγησης και διάγνωσης, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ωφελουμένων, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους, να συνδεθούν με τους άλλους και να αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Παράλληλα, παρέχεται και υποστήριξη – συμβουλευτική στους φροντιστές τους.
Ενδεικτικά, λειτουργούν Εργαστήρια Αγγειοπλαστικής, Βιβλιοδεσίας, Κηπουρικής, Σαπουνιού,, Κατασκευών, Γενικής χειροτεχνίας, Πληροφορικής ενώ λειτουργεί και Μουσικό Εργαστήρι.
Περαιτέρω δε, παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας, ατομικής εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας σε άτομα χρήζοντα εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Οι ανωτέρω υπηρεσίες του Κέντρου λειτουργούν σε πρωινή ή/και απογευματινή βάρδια και εντάσσονται είτε στα 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες δυναμικότητας 50 ατόμων που λειτουργεί η ΜΕΡΙΜΝΑ, είτε στο Κέντρο Διημέρευσης δυναμικότητας 103 ατόμων.
Επίσης, στο Κέντρο μας λειτουργεί Ξενώνας (Οικοτροφείο) από Δευτέρα έως Παρασκευή μεσημέρι, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων, από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας σε 5μερη βάση και για όλο το 24ωρο. Στον Ξενώνα εκτός των κύριων παροχών (ύπνος, σίτιση και υγιεινή), παρέχονται και απογευματινά ψυχαγωγικά – εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως: αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευές-χειροτεχνίες, βραδινές έξοδοι, προβολή ταινιών βίντεο, εκδρομές κ.λπ.
Το ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ διαθέτει οργανωμένη Οικονομική -Υπηρεσία, πλήρως μηχανογραφημένη και τηρεί Γ΄ κατηγορίας βιβλία. Οι δε Ισολογισμοί και οι ετήσιοι προϋπολογισμοί εγκρίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του προκύπτει από τα προγράμματα που υλοποιεί (βλ. Κέντρο Διημέρευσης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) σε ποσοστό 80%, μικρό μέρος από νοσήλια του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και τακτική επιχορήγηση (10% – 15% του ετήσιου προϋπολογισμού) και χορηγίες σε είδος και σε χρήμα (5%).
Το Κέντρο διαθέτει 5 ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα (4 λεωφορεία σχολικού τύπου και 1 ΙΧ) τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των εκπαιδευομένων από και προς το Κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Το προσωπικό του Κέντρου σήμερα ανέρχεται σε 45 άτομα, αριθμός ο οποίος κυμαίνεται ωστόσο ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευομένων, ο οποίος σημειωτέον για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο ανέρχεται σε 100 άτομα.
Τέλος, το Κέντρο αποτελεί μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες EASPD (www.easpd.eu) που αριθμεί 12.000 μέλη ενώ έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω της ανέγερσης νέου κτιρίου 1.000 τμ που θα στεγάσει 1 Κέντρο Διημέρευσης δυναμικότητας 47 ατόμων και 2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 14 ατόμων. Κλείνοντας, το Κέντρο έχει πιστοποιηθεί από την TUV AUSTRIA Hellas, τον Οκτώβριο 2024, με πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2015.
Ο Δημητρακόπουλος Ανδρέας γεννήθηκε στις 21/12/1961. Σύζυγος της Παχή Ανθούλας, συνταξιούχος νοσηλεύτρια, και πατέρας τεσσάρων τέκνων. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Κάτω Αχαΐας και του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ.
Από το 1982 έως το 1989 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της μαζικής εστίασης.
Από το 1989 έως το 2005 εργάστηκε στο χώρο των πωλήσεων.
Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση νομού Αχαΐας.
Από το 2008 έως και σήμερα έχει μόνιμη θέση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο κατάστημα της Πάτρας, με μια απόσπαση 2 ετών, 2010-2011 στο γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Πάτρα.
Γενικός Γραμματέας στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Θ.Π.Κ. Μέριμνα (ταμίας) από τον Ιανουάριο του 2018.
ΜΕΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ
Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση η «ΜΕΡΙΜΝΑ» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο παρέχει υπηρεσίες κυρίως άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
Σκοποί του «ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ» αποτελούν η επιστημονική και πρακτική αντιμετώπιση των παιδαγωγικών, κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων των ατόμων με νοητική υστέρηση, η ένταξη των ανωτέρω ατόμων στον κοινωνικό ιστό με τη δια βίου εκπαίδευση και η υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.
Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της, το «ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ» δύναται να λειτουργεί Ειδικό Εκπαιδευτήριο, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦ, Ξενώνα, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Εργαστήρια Προκατάρτισης και Κατάρτισης, Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια.
Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της και των παρεχομένων υπηρεσιών της, το «ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015.
Η Διοίκηση του «ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ» δεσμεύεται για:
Η παρούσα Πολιτική είναι διαθέσιμη στο κοινό, υποστηρίζεται από μετρήσιμους στόχους και ανασκοπείται ετησίως από τη Διοίκηση του «ΘΠΚ Η ΜΕΡΙΜΝΑ»
Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας
Το Θ.Π.Κ. «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» είναι στελεχωμένο με επιστημονικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
«Η ΜΕΡΙΜΝΑ» διαθέτει Διευθυντή, κάτοχο πτυχίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής είναι επιφορτισμένος με τις Δημόσιες Σχέσεις του Κέντρου ενώ είναι αρμόδιος για την επικοινωνία με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, για την επίλυση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με ρόλο εισηγητικό, παρέχοντας διευκρινίσεις για κάθε θέμα αρμοδιότητάς του και εκτελεστικό των αποφάσεων του Δ.Σ. Αποτελεί δε τον συνδετικό κρίκο του Διοικητικού Συμβουλίου με τα υπόλοιπα τμήματα της Μέριμνας, συντονίζοντας τις εργασίες τους για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των εργασιών.
«Η ΜΕΡΙΜΝΑ» διαθέτει άρτια οργανωμένη Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία με οργανωμένο λογιστήριο. Το Κέντρο τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας και διαθέτει πλήρη μηχανογράφηση των λειτουργιών της που υποστηρίζεται από τα προγράμματα Business Λογιστική και Μισθοδοσία της εταιρίας EPSILON NET.
Οι οικονομικές καταστάσεις του Κέντρου υποβάλλονται και εγκρίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τελούν στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Τη Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία στελεχώνουν 4 άτομα, κάτοχοι πτυχίου Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ σε αυτήν ανήκουν οργανογραμματικά και οι ρόλοι βοηθητικού προσωπικού όπως το προσωπικό καθαριότητας, οι οδηγοί, οι συνοδοί και ο τεχνίτης πολλαπλών ειδικοτήτων.
Το επιστημονικό προσωπικό της Ψυχοπαιδαγωγικής Υπηρεσίας, που απαρτίζει το Κέντρο είναι το εξής:
Ιατρός Νευρολόγος, Ψυχολόγος, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτής, Φυσικοθεραπευτής, Ειδικοί Παιδαγωγοί.
Στο Κέντρο λειτουργούν ακόμα η Διοικητική υπηρεσία και η Κοινωνική υπηρεσία.
Το Κέντρο διαθέτει ειδικότητα Ιατρού Νευρολόγου με βασικό καθήκον την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των ωφελουμένων. Συνεργάζεται με την οικογένεια και με τον θεράποντα ιατρό του κάθε ωφελούμενου για τη ρύθμιση της ανάλογης φαρμακευτικής αγωγής. Ενημερώνεται δε σε τακτική βάση σχετικά με την ψυχιατρική παρακολούθηση του ωφελούμενου.
Ο Ιατρός μετέχει στην Επιστημονική Ομάδα και οργανώνει την Συμβουλευτική Γονέων ( Σχολή Γονέων) και μετέχει σ’ αυτήν ενώ εισηγείται την εισαγωγή ή την απόρριψη ατόμων στο Κέντρο αιτιολογημένα. Τέλος, εκτελεί ατομικές συνεδρίες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο με ωφελουμένους της ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
Το Κέντρο μας διαθέτει Ψυχολόγους που αποτελούν μέλη της Ψυχοπαιδαγωγικής Υπηρεσίας με καθήκοντα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διερεύνηση κάθε αίτησης ένταξης στο Κέντρο μας, συμμετέχοντας στην συνέντευξη με την οικογένεια και τους φροντιστές των ΑμεΑ που προσέρχονται.
Μεριμνά για την ψυχολογική υποστήριξη των ωφελουμένων και των οικογενειών τους, τηλεφωνικά ή επιτόπια όπου απαιτείται και εποπτεύει τις δραστηριότητες που προσφέρει το Κέντρο, με σκοπό την αξιολόγηση, σε συνεργασία με το προσωπικό, των δυνατοτήτων και των αναγκών των ωφελουμένων.
Ενημερώνεται από το προσωπικό, για την εξέλιξη των παιδιών ή για ενδεχόμενα προβλήματα.
Συνεργάζεται για την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων και μεθόδων με σκοπό την επίλυσή τους και συμβουλεύει για βελτίωση της συμπεριφοράς των εκπαιδευτών προς τους ωφελούμενους, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η ΜΕΡΙΜΝΑ διαθέτει 3 κοινωνικούς λειτουργούς τόσο σε πρωινή όσο και σε απογευματινή βάρδια. Έργο του κοινωνικού λειτουργού είναι η λήψη κοινωνικού ιστορικού του κάθε ωφελουμένου που βρίσκεται στην δομή από γονείς ή φροντιστές τους αλλά και η επικοινωνία με τους γονείς και τους δικαστικούς συμπαραστάτες με στόχο την ενημέρωσή του για κάθε συμβάν.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΜΕΡΙΜΝΑ συνεργάζονται με διαφόρους φορείς για θέματα που αφορούν τους ωφελουμένους του Κέντρου (Πρόνοια, ΟΑΕΔ, νοσοκομεία, κλπ) για διευθετήσεις θεμάτων που έχουν να κάνουν με τους ωφελούμενους του Κέντρου. Φροντίζουν για την συνοδεία τους σε εξόδους και εκδρομές και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
Στην ειδική παιδαγώγηση παρέχεται εκπαίδευση η οποία σχεδιάζεται με άξονα τις δυνατότητες του εκάστοτε εκπαιδευόμενου. Η συνήθης διαδικασία είναι η εκπόνηση εκπαιδευτικών στόχων μέσα από την καταγραφή και αξιοποίηση όλων των περιοχών λειτουργικών ικανοτήτων του κάθε μαθητή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί στην κατάκτηση της όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητης διαβίωσης και στην ένταξη του στην ευρύτερη κοινωνία.
Κύρια εργασία του Ειδικού Παιδαγωγού είναι η δημιουργική απασχόληση του κάθε εκπαιδευόμενου και η αντιμετώπισή του ως ενεργό συμμέτοχο στη διαδικασία της μάθησης. Είναι σε θέση να εξακριβώνει τους αιτιολογικούς παράγοντες των συμπεριφορών που εμποδίζουν την παροχή πρόσβασης στη μάθηση, έτσι ώστε να αναπτύσσει παρέμβαση που θα είναι εμφανής στην αιτιολογία της συμπεριφοράς. Πρώτιστος στόχος του Παιδαγωγού είναι η ανάπτυξη λειτουργικών ικανοτήτων του εκπαιδευόμενου καθώς επίσης και η απόκτηση κατάλληλων τρόπων να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να λύνει προβλήματα και να αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις.
Στα προγράμματα της Ειδικής Διαπαιδαγώγησης επεξεργάζονται οι τομείς:
Κατά τις περιόδους προετοιμασίας των Bazaar, ο Ειδικός Παιδαγωγός δημιουργεί μια “Ομάδα Παραγωγής’’ , η οποία απαρτίζεται από παιδιά τα οποία εκτελούν απλές εργασίες συντελώντας έτσι στη δημιουργία κατασκευών οι οποίες εκτίθενται προς πώληση.
Σκοπός του Εργοθεραπευτή είναι να αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου, να εξελίξει δεξιότητες και να παρεμποδίσει την απώλειά τους, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να είναι αυτόνομο και να μπορεί να πάρει μέρος σε ασχολίες σημαντικές για εκείνον.
Σκοπός του Φυσικοθεραπευτή είναι η παροχή αποτελεσματικών φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα άτομα με νευρολογικές/αναπτυξιακές, μυοσκελετικές/ ορθοπεδικές, καρδιοαναπνευστικές και ψυχικές/νοητικές διαταραχές. Ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας, υποστηρίζοντας και αποκαθιστώντας τη φυσική, ψυχολογική και κοινωνική υγεία του ατόμου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.