Μεγαλώνοντας ένα παιδί με Νοητική Υστέρηση

Μεγαλώνοντας ένα παιδί με Νοητική Υστέρηση

«Η ζωή μου με την Χριστίνα»: Μεγαλώνοντας ένα παιδί με Νοητική Υστέρηση

 

«Η ζωή μου με την Χριστίνα»: Μεγαλώνοντας ένα παιδί με νοητική καθυστέρηση

 

 

Η κ. Μαρία Σεβδαλή-Μουστάκη απέκτησε την κόρη της Χριστίνα πριν 44 χρόνια. Όταν η Χριστίνα ήταν μόλις ενάμιση έτους διαγνώστηκε με νοητική υστέρηση. Στην παρακάτω συνέντευξη που έδωσε στην ψυχολόγο κ. Αντιγόνη Γινοπούλου, η κ. Σεβδαλή, πρόεδρος του συλλόγου Καντηλίου Μεγάρων και τέως αντιπρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες Μεγάρων, μιλά για την πορεία της ζωής μαμάς και κόρης μέχρι σήμερα.

 

-Κυρία Σεβδαλή, πότε γεννήθηκε η Χριστίνα και μετά από πόσο χρονικό διάστημα διαγνώστηκε η νοητική υστέρηση;

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1969, η διάγνωση της νοητικής υστέρησης μας δόθηκε όταν η Χριστίνα ήταν 1,5 έτους.

-Πότε καταλάβατε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας;

Σχετικά νωρίς, όταν η Χριστίνα ήταν 8 μηνών επειδή δεν είχε την φυσιολογική ανάπτυξη που έπρεπε να έχει για την ηλικία της. Ήταν σαν βρέφος, δεν στήριζε το κεφάλι της και δεν πατούσε καθόλου στα πόδια της.

-Πώς αντιμετωπίσατε αρχικά το πρόβλημα;

Πήγα το παιδί σε ειδικό γιατρό στο νοσοκομείο Παίδων όπου μετά από αρκετές εξετάσεις μου είπαν ότι το παιδί μου έχει κάποια καθυστέρηση χωρίς όμως να μπορέσουν να μου προσδιορίσουν από πού προέρχεται. Η δική μου άποψη είναι ότι ξεκίνησε από έναν πολύ υψηλό πυρετό όταν γεννήθηκε το παιδί, τότε δεν προβληματίστηκα γιατί πέρασε και η όψη του παιδιού ήταν φυσιολογική.

-Όταν ακούσατε τη διάγνωση των γιατρών, τι σκεφτήκατε;

Αρχικά σοκαρίστηκα και με κυρίευσε η αγωνία επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν ήξερα τι πρέπει να κάνω, πώς να το αντιμετωπίσω και τι εξέλιξη θα έχει. Στη συνέχεια, όμως, το μητρικό ένστικτο ήταν ο οδηγός μου.

-Τι παροχές είχατε από το αγγλικό σύστημα υγείας;

Έστελναν δωρεάν στο σπίτι κοινωνική λειτουργό και λογοθεραπευτή. Επιπλέον η Χριστίνα από την ηλικία των 2 ετών πήγε σε ειδικό παιδικό σταθμό, ο οποίος ήταν δωρεάν όπως επίσης και η μεταφορά.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη μέσα από το Site mama365.gr, πατώντας ΕΔΩ .