Οφέλη Έργου TEC-MED _ EUROPEAN PROGRAM “TEC-MED”

Οφέλη Έργου TEC-MED _ EUROPEAN PROGRAM “TEC-MED”

ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ / ΟΦΕΛΗ ΕΡΓΟΥ TEC-MED

EUROPEAN PROGRAM “TECMED”

“Ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού μοντέλου κοινωνικής-ηθικής φροντίδας για εξαρτημένους πληθυσμούς στη λεκάνη της Μεσογείου

 

 

  • Είστε άνω των 65 ετών και αντιμετωπίζετε δυσκολίες?

 

  • Είστε φροντιστής και χρειάζεστε υποστήριξη ή καθοδήγηση?

 

  • Θέλετε να ακουστούν οι ανάγκες σας?

 

  • Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας?

 

  • Τότε η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη!

 

Καλέστε μας στο 2610.272988 and 2610.221946 για τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία  

 

 

 

Το Πρόγραμμα TEC-MED αφορά την «Ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού, κοινωνικο-ηθικού μοντέλου φροντίδας για τον εξαρτημένο πληθυσμό στη λεκάνη της Μεσογείου» και απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 65+ που εξαρτώνται ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Ταυτόχρονα, ενισχύει και παρέχει υποστήριξη σε επαγγελματίες και μη φροντιστές μέσω της χρήσης  εργαλείων της πλατφόρμας.

 

  •  Στην πιλοτική φάση θα συμμετάσχουν συνολικά 28.200 πολίτες (4.700 σε κάθε χώρα), κυρίως οι ηλικιωμένοι που είναι και ο βασικός στόχος του μοντέλου κοινωνικής φροντίδας TEC-MED. Ένας δοκιμαστικός στόχος είναι το 40% του πληθυσμού (ηλικιωμένοι) από ιδρύματα και το 60% από οικίες  (ηλικιωμένοι και φροντιστές), αλλά αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση της χώρας.

 

  •  Μέσω της χρήσης διαδικτυακής πλατφόρμας, παρέχεται πλούσιο υλικό ενδυνάμωσης όπως:  δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση για την ψυχική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, δωρεάν εκπαίδευση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φροντιστών, απομακρυσμένη διεπαφή για φροντιστές & ηλικιωμένους, υγειονομική και κοινωνική φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες, όπως και εξατομικευμένα σενάρια φροντίδας. Μοναδικό όραμα η αναβάθμιση των καθημερινών δραστηριοτήτων, των κοινωνικών παροχών σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, καθώς και η ενθάρρυνση – προώθηση συνεργειών.

 

  •  Κάθε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος  αναμένεται να αφιερώνει από 30 λεπτά έως 1 ώρα παρέμβασης κοινωνικής φροντίδας ανά ασθενή σε τρείς φάσεις, η πρώτη φάση το πρώτο μήνα, η δεύτερη μετά από τρεις μήνες και η Τρίτη σε έξι. Ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος θα πρέπει να επισκέπτεται περίπου 8 ασθενείς την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα (40 ασθενείς / εβδομάδα) συνολικά σε 784 ασθενείς / έτος. Ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος  αναμένεται να κάνει μια αρχική αξιολόγηση και παρέμβαση, ακολουθούμενη από 2 παρακολουθήσεις κάθε 3 μήνες.  Επιπλέον, κάθε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος αναμένεται να εκπαιδεύσει εκπαιδευτές και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς συμβούλους σχετικά με τη σωστή χρήση της πλατφόρμας του μοντέλου TEC-MED.

 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΟΦΕΛΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  (Ηλικιωμένους & Φροντιστές)

 

  •   Παραπομπή σε κέντρα υγείας κοινωνικών υπηρεσιών και χρήσιμους ιστότοπους
  •   Υποστήριξη μέσω προσωπικών παρεμβάσεων
  •  Προσωπικές συνεντεύξεις με ειδικούς (και εξ αποστάσεως)
  •  Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  •  Ομαδικές παρεμβάσεις
  •  Εργαστήρια
  •  Προωθητικοί οδηγοί για διάφορους τομείς της υγείας
  •  Μαθήματα εκπαιδευτικού υλικού : ψυχομετρικά τεστ και ασκήσεις μνήμης
  •  Χρήση αναγνωρισμένων ερωτηματολογίων σχετικά με τις ανάγκες σας
  •  Εκπαίδευση των Ενδιαφερομένων από τη διεπιστημονική ομάδα
  •  Διαχείριση αυτοφροντίδας
  •  Προαγωγή της υγείας
  •  Ενδυνάμωση υγείας
  •  Φροντίδα και υποστήριξη για τους φροντιστές
  •  Βελτίωση της οικογενειακής κατάστασης υγείας

 

 

ΜΕΛΗ  ΟΜΑΔΑΣ PP4

 

Η Κοκκίνου Γεωργία γεννήθηκε στην Ορεινή Ηλεία στις 2 Μαΐου 1962 και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας τόσο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Οι φίλοι του ΜΕΡΙΜΝΑ» όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.

Επί δεκαπέντε χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα που αφορούν στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΡΙΜΝΑ», έχοντας διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ανέλαβε Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της και συνεχίζοντας τον αγώνα και το έργο των προηγούμενων Προέδρων Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Όραμα, προσδοκίες και στόχος της, η ανακούφιση των οικογενειών των ατόμων με Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.

Σκοπός της, η εκπαίδευση των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, μεγαλύτερων ηλικιών αλλά και εκείνων που υπάγονται στο ευρύτερο φάσμα των ειδικών αναγκών.

Μετά την τέλεση της φοίτησης των ατόμων αυτών στα ειδικά σχολεία, η “ΜΕΡΙΜΝΑ” συμβάλλει στην συνέχιση, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και της κοινωνικής τους ζωής, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παραμείνουν έγκλειστοι αλλά να αλληλεπιδρούν και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.

 

 

Η Ελένη Φερεντίνου είναι Ψυχολόγος, με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία και τις Γνωστικές Νευροεπιστήμες.

Είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Λονδίνου, με πολυετείς σπουδές, έρευνα και εργασιακή εμπειρία σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή παράγει ερευνητικό έργο ως Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στον τομέα της Ψυχιατρικής.

Από το 2019 εργάζεται στη «ΜΕΡΙΜΝΑ» ως Υπεύθυνη Ψυχοπαιδαγωγικής Υπηρεσίας, Επιστημονική Υπεύθυνη, καθώς εκτελεί και καθήκοντα Διευθύντριας του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ του Κέντρου.

Επίσης εργάζεται ως Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Υπεύθυνη Προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, παράρτημα Πάτρας.

Επιπλέον έχει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση σε κλινικές και νοσοκομεία του εξωτερικού (NHS).Η εμπειρία της περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και συνέδρια, τα οποία έχει πραγματοποιήσει σε συνεργασία με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς και άλλους πιστοποιημένους φορείς, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πολλά εξ’αυτών έχουν να κάνουν με νευροαναπτυξιακά προβλήματα και την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος TEC-MED, είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος TEC-MED, έχοντας μεγάλη αγάπη στο συγκεκριμένο ηλικιακό πληθυσμό, και ευαισθησία για τα ψυχικά και νευροψυχολογικά προβλήματα υγείας αυτών και όχι μόνον.

Η αγάπη και η ευαισθησία της έχει να κάνει, όπως δηλώνει, με όλα τα «παιδιά», ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Η Δρ Μαρία Ζαφειροπούλου είναι η συντονίστρια του προγράμματος TEC-MED.

Είναι γεροντολόγος και δικηγόρος με ειδίκευση στο δίκαιο της υγείας και έχει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας καθώς και στον τομέα της υγείας.

Έχει εργαστεί ως λέκτορας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαχείριση προγραμμάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Είναι σύμβουλος εύρεσης χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων για ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (KALO) και για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου  βαθμού.

Ως εξωτερικός συνεργάτης της “ΜΕΡΙΜΝΑ” συντονίζει την ομάδα στο πρόγραμμα TEC-MED. Το έργο αυτό στοχεύει στην ψυχοκοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων και στην ανάδειξη των αναγκών τους εν μέσω πανδημίας καθώς και των (κυρίως) άτυπων φροντιστών τους.

 

Η Χρυσάνθη Φραντζή είναι Κοινωνική Λειτουργός και εργάζεται στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο για άτομα με νοητική υστέρηση «ΜΕΡΙΜΝΑ».

Ανήκει στην επιστημονική ομάδα της “ΜΕΡΙΜΝΑ”  τα τελευταία 8 χρόνια ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την επικοινωνία με τους γονείς, κρατώντας αρχεία των ωφελουμένων και συνεδρίες ατομικά ή ομαδικά.

Για δύο χρόνια ήταν υπεύθυνη του απογευματινού Κ.Δ.Α.ΠμεΑ “ΜΕΡΙΜΝΑ”.

Πριν τη “ΜΕΡΙΜΝΑ” εργάστηκε για 5 χρόνια στο Πρόγραμμα «Γραφεία Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» του Δήμου Λαρισσού, όπου παρείχε στήριξη σε άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, με ειδίκευση στους ηλικιωμένους του Δήμου.

Εδώ και δύο χρόνια είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του ευρωπαϊκού προγράμματος TEC-MED, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η ΜΕΡΙΜΝΑ, καθώς και συντονίστρια της ομάδας του πιλοτικού προγράμματος υλοποίησης του έργου για τους ηλικιωμένους στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα.

 

Ο Παύλος Κούλης είναι Κοινωνικός Λειτουργός, εργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στον ΚΟΙΣΠΕ Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ», στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και με ρόλο παρατηρητή – υπεύθυνου για την εποπτεία και παρέμβαση σε διάφορες δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Παράλληλα, έχει εμπειρία από ευρωπαϊκά προγράμματα για ηλικιωμένους και ατόμων που πάσχουν από άνοια, μέσω της συμμετοχής του «ΚΟΙΣΠΕ» στο έργο «D-CARE».

Επίσης έχει διατελέσει υπεύθυνος απογευματινής βάρδιας στο ΚΔΑΠ του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου «ΜΕΡΙΜΝΑ» , όπου εκπαιδεύει & φιλοξενεί άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, μέσω διαφόρων προγραμμάτων που υλοποιεί, ως μέλος της επιστημονικής ομάδα (για ένα χρονικό διάστημα).

Στο έργο TEC-MED, έχει το ρόλο του συντονισμού της επικοινωνίας με τους εταίρους, με αρμοδιότητες επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των μελών της ομάδας της «ΜΕΡΙΜΝΑ» και των άλλων εταίρων του έργου. Τέλος σημαντικός ρόλος του είναι οι συναντήσεις και η ενημέρωση των υπόλοιπων μελών της ομάδας όπως και οι ατομικές συνεδρίες με τους ηλικιωμένους και με τους φροντιστές τους.

 

Ο Μάρκου Απόστολος είναι Ψυχολόγος, , κάτοχος διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Bachelor of Arts, B.A in Applied Psychology), του  University of Seattle- USA, κάτοχος διετούς φοίτησης στο Τμήμα Δασκάλων Δημοτικής Εκπαίδευσης του National European College και εκπαιδευόμενος στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στο κέντρο εφαρμοσμένης Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

Εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Πατρών.

Επιπλέον, σημαντική θεωρείται η προσφορά εργασίας του στο Ινστιτούτο Νοσηλευτών Ερευνών και Πολιτικής της Υγείας (Ι.Ν.Ε.Π.Υ.) μέσω της διεξαγωγής τεστ άγχους, στρες και κατάθλιψης σε πληθυσμό ηλικιωμένων, το λεγόμενο τεστ DASS, για την Εταιρεία Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων.

Ως Ψυχολόγος έχει εργαστεί στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “ΑΚΤΙΟΣ” στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι και από το 2019 έως και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Ψυχολόγος (Ατομικές Συνεδρίες, Ψυχολογική Υποστήριξη-Συμβουλευτική) σε άτομα με θέματα ψυχικής υγείας & ψυχικές διαταραχές στο (Σ.Ο.Ψ.Υ)- Σύλλογο Ψυχικής Υγείας, Πάτρας.

Στα πλαίσια του προγράμματος TEC-MED συμμετέχει ως Ψυχολόγος άλλα και ως Contact Person του TEC-MED, πραγματοποιώντας  απαραίτητες επικοινωνίες με τις δομές και τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την εύρεση ωφελούμενων για το πρόγραμμα TEC-MED έτσι ώστε να διεξαχθεί η καλύτερη εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Τέλος ο βασικότερος ρόλος του είναι οι ατομικές συνεδρίες ως ψυχολόγος με τους ωφελούμενους σε κάθε φάση του προγράμματος.

 

Ο Τουλάτος Άγγελος είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής, με εξειδίκευση στη θεραπευτική άσκηση με τη  μέθοδο clinical-pilates και της κινητοποίησης μαλακών ιστών.

Το 2013 ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Αργότερα υπηρέτησε ως κλινικός φυσιοθεραπευτής σε ιδιωτικούς φυσιοθεραπευτές, αθλητικούς συλλόγους και κοινωνικούς φορείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, εργάστηκε στον κοινωνικό τομέα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου πραγματοποίησε ατομικές συνεδρίες για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα.

Την περίοδο αυτή εργάζεται στο Θεραπευτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πάτρας για άτομα με Νοητική Αναπηρία «ΜΕΡΙΜΝΑ».

Στο πλαίσιο του προγράμματος TEC-MED συμμετέχει ως Φυσικοθεραπευτής και training agent με σκοπό να λάβει μέρος στις ατομικές συνεδρίες με τα άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και με τους φροντιστές τους.